Monday, 1 July 2013

Tips Beli Tanah Lot: Tip No 3

Tip ini adalah sambungan kepada tip 1 dan 2 berkaitan dengan tanah lot

Senario :

Puan Nel dan keluarga baru kembali dari Amerika Syarikat di bawah program pekerja berpengetahuan Mdec dan telah mendapat tawaran kerja di salah sebuah kilang multinasional (MNC) di Bayan Lepas.

Ibu Puan Nel iaitu Makcik Siti mencadangkan Puan Nel membeli hak kedua adiknya (Pakcik Suhardi dan Pakcik Shukri) dalam tanah milik datuk Puan Nel di pekan Balik Pulau Pulau Pinang.  Puan Nel kemudian bercadang membina sebuah banglo di atas tanah yang bakal dibeli dari kedua pakciknya itu .

Pada mulanya suami Puan Nel menentang cadangan ini atas alasan tanah yang dibeli itu tanah geran berangkai berstatus pertanian dengan saiz kurang dari 1 ekar dan mempunyai 4 pemilik sedia ada. Pemilik sedia ada adalah Mak cik Siti, Pakcik Suhardi, Pakcik Shukri dan Encik Ah Keong. Pemilik tanah telah bersetuju untuk memecahkan tanah tersebut kepada geran berasingan dan berkongsi kos pemecahan geran tersebut cuma mereka tidak tahu bagaimana caranya ia hendak dilakukan.

Puan Nel pada bulan April 2010 atas cadangan rakan dan kenalan di bank telah menghubungi saya bagi meminta khidmat nasihat syarikat saya mengenai cara membuat pecahan geran ini serta membina rumah banglo idaman beliau. Saya telah menasihatkan beliau membeli bahagian kedua pakciknya terlebih dahulu, kemudian setelah namanya dimasukkan ke dalam geran barulah geran itu dipecahkan kepada 3 geran individu serta diubah syarat dari pertanian ke bangunan pada masa yang sama.

Mak cik Siti, Puan Nel dan Encik Ah Keong kemudian telah mendapatkan geran sementara masing-masing dalam tempoh 6 bulan dari tempoh permohonan di buat. Ini kerana masa dijimatkan sebab permohonan ini (pemilik telah nyata dalam geran) tidak perlu mendapatkan kelulusan Exco negeri dan proses ini diuruskan oleh jurukur dan perancang yang cekap serta profesional.

Pada awal tahun 2011 Puan Nel kemudian telah membuat pinjaman dari Public Bank bagi membina rumah idaman beliau dengan mencagarkan geran tanah beliau berstatus bangunan kepada bank. Rumah tersebut telah siap dalam tempoh 5 bulan dan sekarang telah didiami oleh oleh beliau dan keluarga pada November 2011 yang lalu.

 Nilai hartanah beliau telah naik dua kali ganda dari kos yang dikeluarkan dalam tempoh setahun yang lalu. Saya telah menasihatkan beliau untuk refinance dan melabur dalam hartanah lain yang bersesuaian untuk masa depan beliau dan keluarga.

Tip 3: Bagaimana Nak Pecah Lot Lidi / Berangkai Kepada Geran Individu

Saya selalu ditanya melalui e-mail atau dalam forum seperti carigold dan bicarajutawan  berulang kali bagaimanakah caranya beberapa pemilik yang ada namanya dalam satu geran nak pecahkan geran itu kepada geran individu tanpa melalui mesyuarat exco. Ada caranya para pembaca blog yang dihormati , ia boleh dilakukan dengan syarat kesemua dibawah telah dipenuhi:

1. Kesemua pemilik masih ada (hidup) dan bersetuju dengan sepenuh hati (hadir ke depan pentadbir tanah atau boleh kemukakan ic) tanah di pecah kepada beberapa bahagian ( geran baru). Jika salah seorang pemilik telah meninggal dunia, maka waris pemilik perlu menyelesaikan proses ambil kuasa terlebih dahulu dan proses pecah geran ini akan tertangguh.

2. Melantik perancang dan jurukur serta bersetuju membayar kos khidmat keduanya.Mereka akan membuat deraf keluasaan geran lot tanah yang baru serta menasihati kesemua pemilik mengenai anggaran premium yang perlu dibayar serta peratusan kejayaan proses pecah lot ini serta keperluan menukar syarat tanah seperti pertanian ke bangunan bagi tanah dalam zon bandar dan saiz kurang dari 1 ekar. Jika tukar syarat tanah maka premium akan dikenakan. Bagaimana pun ia tidak akan merugikan kerana nilai tanah juga akan meningkat.

3. Tanah yang terlibat mestilah bebas dari  sebarang pengambilan/sekatan oleh kerajaan atau pihak yang berkepentingan (warta belum dikeluarkan). Jika warta pengambilan telah dikeluarkan maka pejabat tanah atau pejabat tanah galian(PTG) tidak akan melayan permohonan tersebut. Pastikan juga tiada caveat tegahan atau lien yang berlawanan wujud dalam geran. Sila periksa dahulu (buat carian rasmi ) agar memastikan bayaran premium yang dibayar bagi permohonan  tersebut tidak hancur sebab terhalang oleh perkara di atas.

4.Kesemua pemilik atau hanya seorang sahaja bersetuju membayar kesemua premium yang ditetapkan oleh pihak berkuasa tanah negeri dan PTG. Setelah keseluruhan premium diselesaikan mengikut peringkatnya barulah permohonan akan diproses.

5. Permohonan ini diluluskan oleh pihak berkuasa tanah negeri dan PTG setelah disokong oleh jawatankuasa yang terlibat ( dari beberapa jabatan berbeza  cth PBT, IWK, JKR, MADA , TNB , Bomba, PBA, PERDA dan lain-lain mengikut negeri)..

Ini adalah antara 5 perkara penting yang mesti dituruti agar suatu permohonan itu berjaya.Banyak lagi tip yang akan saya kongsi mengenai hartanah yang akan saya kongsikan jika saya berkesempatan menulis dalam blog buruk ini...
No comments: